Nové autobusy IVECO Urbanway pro Prahu

Jako parafrázi na známou divadelní hru „Každý rok ve stejnou dobu“ lze charakterizovat situaci, kdy firma  ČSAD Střední Čechy již třetí  rok po sobě uvádí do provozu další nové autobusy určené pro MHD Praha. Jedná se tentokrát o 5  plně nízkopodlažních autobusů  IVECO Urbanway 12m, se kterými se cestující opět setkají zejména na linkách 110 a 171.

Autobusy jsou vybaveny motory  Tector 7 o výkonu  210 kW a  zdvihovém objemu 6 728 cm3. Tyto motory obsahují unikátní technologii IVECO HI-SCR vyvinutou společností FPT Industrial, která eliminuje škodlivost výfukových plynů. IVECO HI-SCR zaručuje úroveň emisí Euro VI bez recirkulace výfukových plynů a to s použitím vysoce efektivní SCR, což umožňuje provoz motoru při optimální teplotě. Nízké provozní náklady umožňuje DPF filtr pevných částic s pasivní regenerací a nižšími nároky na údržbu.

Autobusy splňují požadavky normy ECE R 107, vyvýšené pracoviště pro řidiče splňuje požadavky EBSF. Autobusy jsou kompletně vybaveny dle platných  standardů kvality PID včetně kompletního OIS a rozšířené výbavy pro cestující. Výkonná klimatizace se speciálními vzduchovými výdechy a  vzduchovými clonami u  dveří umožňuje zvýšit proudění vzduchu až o 50 % a vytváří tak dokonalé prostředí pro cestující. Ergonomický interiér poskytuje cestujícím pohodlný nástup a dostatek místa v částech s nízkou podlahou. Pohodlné sedačky dotvářejí podmínky pro příjemné cestování.

Kromě již tradičních standardů jsou autobusy doplněny o kamerový systém, sčítání cestujících a preferenci na křižovatkách. Autobusy jsou na rozdíl od předchozí dodávky pořízeny již v nových barvách PID.

Vybrané technické údaje :

Typ                                         M3 třída 1 (schváleno EU)

Délka                                      12 000 mm

Šířka                                       2 500 mm

Výška                                     3 066 mm

Rozvor                                    6 120 mm

Palivo                                     diesel

Celková obsaditelnost            106 ( 30 pro sezení + 76 pro stání), vozíčkář

Převodovka                           automatická